El Emeği Göz Nuru ÖRgüleRimizle Sizlerleyiz..

24 Nisan 2008 Perşembe

Şemalı yazlık file buluzlar

Kendiniz için yazlık buluzlar örmek istiyorsanız tığ örgüsü bilmeniz yeterli. Ayrıca resimlerin net hallerini ve yapılış şemalarını görmek için ilgili resimlere tıklayınız..

YAZLIK HIRKA

YAZLIK ÖRGÜ KOLSUZ BULUZ

MEVSİMLİK ÖRGÜ KOLLU KAZAK

KISA KOLLU ÖRGÜ BULUZ

ASKILI ÖRGÜ BULUZ


ALINTI

Bebeklere Cici Örgü Battaniyeler

Battaniyelerin daha net hallerini görebilmek için resimlere tıklayınız..

Kolay sıkiğne bebek battaniyesi


Kırkyama Örgü Battaniye


Farklı Bebek Battaniyeleri



Şirin Örgü Battaniyeler




Çiçekli örgü bebek battaniyesi



Motifli battaniye


Kolay bebek battaniyesi




Pofuduk örgü battaniye


Örgü erkek bebek battaniyesi







21 Nisan 2008 Pazartesi

Reglan Kollu Örgü BoLERO

Malzemeler: 6,5 ve 10 numara normal şiş,10 numara ve 80 cm uzunluğunda dairesel şiş.

Yapılışı:

ARKA

6,5 numara şişe 42 ilmek atılır.

1.sıra:düz

2.sıra:ters

Bu iki sıra tekrar edilirken her 6. düz sırada her iki kenardan 1'er ilmek arttırılır. 48 ilmek oluncaya kadar bu işlem yapılır.Parça boyu 25 cm olana kadar çalışılır.

ARKA KOL ŞEKLİ

1.sıra:1 düz,iki ilmeği örmeden sağ şişe alıp sol şişi ikisinin içinden geçirerek (ikisini birlikte ör)kes,3 ilmek kalana kadar düz ör,2 ilmek birlikte ör,1 düz ör

2.sıra:Ters

1.ve 2. sıra 14 defa tekrarlanır.Elimizde 18 ilmek kalmış olacak ve 18 ilmek kalınca arka parça bitirilecek.

SAĞ KOL

10 numara düz şişe 30 ilmek atılır.

1.sıra:2 düz,2 ters sıra sonuna kadar örülür

2.sıra:2 ters,2 düz,2 ters sıra sonuna kadar örülür.

Lastik boyu 25cm olana kadar bu şekilde lastik çalışılır ve 25 cm olduktan sonra 6,5 numara şişe geçilir.

Lastikten sonraki ilk sıra:sıra başında ve sonunda 1 er ilmek arttırılarak düz örülür

Lastikten sonraki ikinci sıra:ters

Bundan sonra 1 sıra ters bir sıra düz örülürken her 6. sıra başında ve sonunda 1 ilmek arttırılır.Bu işlem (2 defa)36 ilmek olana kadar devam eder ve parça boyu 42,5 cm olana kadar örülür.Son örülen sıra ters olmalıdır.

SAĞ KOL KESİMİ

1. sıra:1 düz,iki ilmeği sağ şişe örmeden al sol şişi bu ki ilmeğin içinden geçirerek ikisini birlikte ör,3 ilmek kalana kadar düz ör,2 ilmek birlikte ör,1 düz ör.(34 ilmek kalacak)

2.sıra:ters (bütün ters sıralar aynı ters örülecek)

Bu iki sırayı 32 ilmek kalana kadar tekrarlayın

Sonraki düz sırada ve her düz sırada;3 ilmek kalana kadar düz ör,2 ilmek birlikte ör,1 düz ör.18 ilmek kalana kadar düz sıralar bu şekilde ters sıralarda yine ters örülecek.18 ilmek kaldığında 1 sıra ters örülüp bitirilecek.

SOL KOL

Kol kesimine kadar sağ koldaki gibi çalışılacak

SOL KOL ŞEKLİ

1.sıra:1 düz,iki ilmeği örmeden sağ şişe al sol şişi iki ilmeğin içinden geçirerek birlikte ör,3 ilmek kalana kadar düz ör,2 ilmek birlikte ör,1 düz . 34 ilmek kalmış olacak

2.sıra:ters (bütün ters sıralar aynı ters örülecek)

Bu iki sıra 32 ilmek kalana kadar tekrarlanacak.

Sonraki düz sırada ve her düz sırada;1 düz,iki ilmeği örmeden sağ şişe al sol şişi bu iki ilmeğin içinden geçirerek ikisini birlikte ör,sıra sonuna kadar düz ör.sonraki sıra ters.18 ilmek kalana kadar bu işlem devam edecek.18 ilmek kalınca 1 sıra ters örülüp bitirilecek.

ÖN (2 adet çalışılacak)

6,5 numara şişe 20 ilmek atılır.

1. sıra:düz

2. sıra:ters

3. sıra:1 düz,iki ilmeği örmeden sağ şişe al sol şişi bu iki ilmeğin içinden geçirerek birlikte ör,3 ilmek kalana kadar düz ör,2 ilmek birlikte ör,1 düz.

2.ve 3. sıra 1 ilmek kalana kadar çalışılır ve bitirilir.

BİRLEŞTİRME

Aşağıdaki diyagram yardımıyla parçaları birleştirebilirsiniz.

Birleştirme bittikten sonra 10 numara dairesel şiş ile bütün parçanın kenarlarından düzenli aralıklarla ilmek alın,çok sık veya çok aralıklı olmamasına dikkat edin,yaklaşık 108 ilmek gibi alınmsı uygun olur.bu ilmekleri 2 düz 2 ters lastik olacak şekilde 11,5 cm örün.İstenilen ölçüye gelince fazla gerdirmeden bitirin.

Üçgen olan ön parça,yanındaki kol,altındaki arka parça ve birleştirme diyagramı size parçaları nasıl birleştirmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.

ALINTI

Farklı Örgü Fular

MALZEMELER:
ANCHOR “Flora” El Örgü İpliği
Renk: 620 kırmızı
4 ve 3 no. örgü şişi

Kullanılan örgüler:
Düz örgü, haroşa

UYGULAMA:

4 no. örgü şişiyle 25 ilmek ile haroşa örerek başlayın. 80 cm. uzunluğa kadar devam edin. 3 no. şişe geçerek düz örgü ile 5 sıra örün, aralardan bir arttırarak 20 ilmek ekleyin. 5 sıra daha örerken aralardan toplam 30 ilmek arttırın. 5 sıra örün, aralardan 60 ilmek arttırın. 5 sıra ördüğünüzde fırfırformunu elde etmiş olacaksınız. Kıvırarak gül şekline getirin, içten iki ucu dikerek gül şeklini verin. (İsteğinize göre bir ucu dikmeden bırakıp diktiğiniz diğer ucun çevresine sararak daha zengin bir görüntü elde edebilirsiniz)

ALINTI

Anlatımlı İşlemeli Bebek Battaniyesi

MALZEMELER:
ANCHOR "Anatolia" El Örgü İpliği (%100 Akrilik)
Yaklaşık 300 gr. Renk: 1001 Krem - Yaklaşık 200 gr. Renk: 1028 Mavi
ANCHOR "Muline" Nakış İpliği
3.5 numara 1 adet tığ uçlu şiş
3.5 numara örgü tığ

Renkleri:
Yaklaşık 1 çile 109 Leylak
Yaklaşık 1 çile 342 A. Eflatun
Yaklaşık 1 çile 85 A. Sıklamen
Yaklaşık 1 çile 86 A. Sıklamen
Yaklaşık 1 çile 238 Filizi Yeşil
Yaklaşık 1 çile 239 Yeşil
Yaklaşık 1 çile 1 Beyaz
Yaklaşık 1 çile 1043 Uçuk yeşil
Yaklaşık 1 çile 242 A. Yeşil

Ölçüler: 70 cm. x 70 cm.

Kullanılan örgüler:
Tunus ilmeği - Tığ örgüsü

Ölçü: 19 ilmek- 15 sıra 10 cm2 eşittir.

UYGULAMA

Tunus İlmeği Örgü Açıklaması
1. sıra: Tığ uçlu şiş ile istenilen kadar zincir çekin.
2. sıra: 1. sırada çekilen her zincir üzerinden uzun ilmek olarak, şişte toplayın. Şişte zincir sayısı kadar ilmek olacaktır.
3. sıra: 2. sırada yapılan uzun ilmekleri geriye doğru, tek tek zincir ile birlikte örerek sıra başına gelin. Böylece 2. ve 3. sıra sonunda 1 adet tunus ilmeği sırası olacaktır.
4. sıra: 2. sırada oluşan uzun ilmeklerin içinden, uzun ilmek olarak şişte toplayın.
5. sıra: 3. sırayı aynen tekrarlayın.
Sonraki sıralar için 4. ve 5. sırayı aynen tekrarlayın.

Battaniye: Krem renkli iplikten, 3.5 numara tığ uçlu şiş ile 152 zincir çekin. Tunus ilmeği örgü açıklamasını takip ederek örgüye devam edin. Örgü boyu baştan itibaren 12 tunus ilmeği olduğu zaman, renk, ilmek ve sıra sayısı için verilen tabloyu takip ederek örgüye devam edin. Renk tablosunu 1 kez uyguladıktan sonra bütün ilmekler üzerinden, krem iplikle 12 tunus ilmek sırası örerek örgüyü bitirin.

Kenar oyası için: Krem iplikten 3.5 numara örgü tığı ile yaklaşık 3 metre uzunluğunda zincir çekin. 1. sırada zincirin üzerine 3 zincir 1 uzun ilmekten oluşan kafesler örün. 2. sırada 5 zincir çekin. İlk 2 kafesi bırakarak 3. kafesin içine 1 küçük ilmek örün. Geri dönerek 5 zincirin içine 7 küçük ilmek örün. Geri dönerek ilk 4 küçük ilmeğin üzerine 4 uzun ilmek örün. "5 zincir çekin, aynı kafesin (3. kafes) içine 1 küçük ilmek örün. Geri dönerek 5 zincirin içine 7 küçük ilmek örün, geri dönerek ilk 4 küçük ilmeğin üzerine 4 uzun ilmek örün". Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak aynı kafesin içine toplam 5 adet çiçek yaprağı örün. 5. çiçek yaprağını ördükten sonra 2 kafes bırakarak sıradaki uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek örün. 5 zincir çekin. Sonraki 2 kafesi bırakarak 3. kafesin içine 1 küçük ilmek örün ve 1. çiçekte uygulanan işlemleri aynen tekrarlayarak örgüye devam edin.

Bitirme: Örülen kenar oyasını, battaniyenin 4 kenarına gizli dikiş ile tutturun. Battaniye üzerindeki krem karelerin üzerine, renk numaraları verilen Muline ipliklerle, basit nakış iğnesi tekniklerini kullanarak çiçek motifleri işleyin.

Not: Çapraz olarak iki uçtaki 2'şer kareye, eflatun renkli çiçek, ortadaki 2 sıraya ise, 1 sıraya pembe renkli, 1 sıraya su yeşili renkli çiçek işleme yapılacak.

ALINTI

17 Nisan 2008 Perşembe

Harika File Örgü Kazaklar

Bu kazağın örülmesinde şiş ve tığ kullanılmıştır. File kısımlar tığ ile zincir ve dolgu tekniği ile örülüp kazağın alt tarafı lastik örgü şeklinde,diğer kısımlar sa düz örgü şeklinde şişlerle örülmüştür.. Baharlık Örgü File Kazak

Şık File Buluz

Motifli File Buluz


V yaka buluz

Kolay Motifli kazak


1 Nisan 2008 Salı

Örgü dilinde kısaltmalar

Bu sayfada tığ işlerinde kullanılan kısaltmalar, ölçü karşılaştırmalarını bulabilirsiniz…

bşl = başlangıç
KR = Kontrast Renk
hlk = halka

çk = çifte kroşe
azlt = azaltmak
yçk= yarı çifte kroşe
tığ = tığ
artr = artırmak
hlk = halka
AR = Ana Renk
tkr = tekrar
tur= tur
ST = sağ taraf
tk = tekli kroşe
atl = atlama veya atlanmış
bş = boşluk
ky = kayma
ky ilm= kayan ilmek
ilm = ilmek
tog = together
ük = üçlü kroşe
TY= Ters Yüz
İg = ipliği geçirmek ONS Cinsi Birimlerin GRAM Cinsine Dönüştürülmesi…
1 ons = 28.4 gram
2 ons = 56.7 gram
3 ons = 85 gram
4 ons = 113.4 gram

GRAM CİNSİ BİRİMLERİN ONS CİNSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ:
25 gram = 7/8 ons
40 gram = 1 2/3 ons
50 gram = 1 3/4 ons
100 gram = 3 1/2 on

Boğazlı mini kazak

Örgü şekli:

ARKA:63 ilmek 3 ters 3düz lastık olarak baslanacak.4sıra örüldükten sonra duz örguye gecılecek.beden boyu 30 cm.e ulaştıktan sonra yanlardan 2 şer ilmek kesilip 2 ilmek içerden içli kesımlere gecılecek.16 kere 1 er ilmek kesim yapıldıktan sonra tepede kalan 27 ilmek düz olarak kesılerek arka parca bıtırılecek

ÖN:39 ilmek 3 ters 3 duz olrak baslanıp 4 sıra orulur.ön yırtmac/yaka kenarlarında yer alan ,haroşe ve duz örguyle yapılan 9 ilmeklik bantlar yukarıya kadar (her iki tarafta)devam ettırılecek.9ilmeklik bu kısımlar lastık üstünde 3sıra harose 5 sıra duz ,3sıra harose 5 sıra duz seklinde yapılarak yukarı cıkarken dıger ılmekler (30ilmek) duz olarak örulecek.beden boyu 30 cm e ulaştıgında yanlardan 2 ser ilmek kesıldıkten sonra 2 ilmek içerden içli kesimlere baslanır.toplam 14adet birer ilmekli içli kesim yapılır.buarad 9uncu içli kesim yapılırken yaka kenarından 1 kere 9, 4kez 2 ,1 kez 4 ilmek kesilerek on parca bıtırılır.

KOL:45 ilmek 3 ters 3duz lastık baslanır 4 sıra örülür.duz örgüye gecılırken yanlardan 2 ser ılmek kesılır bedendeki gibi içli kesimlere baslanır.yanlardan 2 ilmek içerden 14 kez bırer ilmek kesildikten sonra kolun tek tarafından 1 kez 4 ilmek ,1 kez 3 ilmek,1 kez 4 ilmek kesilir.diger tarafta iç kesimlere devam edılerek bu kısımda toplam 16 iç kesim yapılarak kol bıtırılır.

YAKA:109 ilmek baslanır.2 ters 3 duz ,3 ters 3 duz olarak ilmekler dizildikten sonra örguye bu sekılde devam edılır.örgu boyu 13 cm e ulasınca her düzden 1 er ilmek kesılerek 91 ilmege inilir.sonraki sırada yıne düzlerden ara ara 12 i lmek kesilip 79 ilmege inilir.yaka yukseklıgı 14 cm olacak ve ilmekler kazagın yaka iç kısmından dıkılerek bitirilicek...