El Emeği Göz Nuru ÖRgüleRimizle Sizlerleyiz..

15 Ekim 2007 Pazartesi

Tığ - Örgü İp Uçları

İpliğinizin karışmamasını sağlamak için, bir sırayı bitirdikten sonra çalışma yönünüzü değiştirin. Örneğin, çift numaralı sıralarda çalışma yönünü saat yönüne, tek numaralılarda saat yönünün tersine çalışın.

Çalışma tamamlandığında, ipliğinizi işe zikzakla dikmek için bir goblen şişi kullanın (uc kör olmalı veya keskin olmamalıdır). Genellikle Plastik Kanaviçe işlerinde kullanılan bir 16 numara goblen şiş, yün iplikle yapılacak patronlarda çalışmak için iyi bir şiştir. Gevşek uçları zikzakla dikerken bir yönde 2 inç (yaklaşık 5cm) ardından diğer yönde yine 2 inç olarak zikzaklayın.

Farklı İplik Ebatları İçin Bilgiler:

"Yünlü" veya"4-Plili" iplik örgü işlerinde en çok kullanılan iplik türleridir. Birbirine dolanmış 4 ayrı iplik plisi bulunmaktadır. Yünlü ipliklerin bazıları diğerlerinden biraz kalın olabileceği için her bir patronun ölçüsünü kontrol etmek çok önemlidir. Bu tür iplik için tığ ölçüsü olarak genellikle G, H, veya I kullanılır.

"Topak" iplikler yünlülerden daha kalındır. "Tiftik", "Moher", "Şenil" gibi özel iplik türlerinin yanı sıra bornoz pamuğu benzeri özel olarak kıvırcıklaştırılmış iplikler de bulunmaktadır. Bu projelerde ilmek çalışmak için genelde I, J veya K gibi daha büyük tığlara ihtiyacınız olacaktır.

"Sportif " veya "3-Plili" iplikler, yünlü ipliklerden bir pli daha incedir; bunlarda 3 pli birbirine dolanmıştır. Bu tür iplikler bebekler için potin veya giyim eşyası yapmak için kullanılabilir. Bu tür iplikler daha küçük patronlar hazırlayıp küçük beden giysiler için ilmek çalışabilmenize olanak tanır. Bu tür iplikler genellikle parıltılı bir görünüm kazandıran metalik bir görünüme sahiptir. Bu ipliklerle yapılacak projeler için genellikle F, G ve H gibi küçük tığlar kullanılır.

"Bebek" türü iplikler "sportif" ipliklerden genelde daha ince olup aynı zamanda 3 pliye sahiptirler. Sportif bir iplik yerine bebek ipliği kullanmaya karar vermeden önce, kullanacağınız patronun, bir Sportif iplik markasıyla karşılaştırdığınızda satın aldığınız Bebek ipliğini gerektirdiğinden emin olmalısınız. Aynı şekilde, patronunuzun doğru bedeni vermesini sağlamak için kullanacağınız iplikle ilgili ölçülerin kontrol edilmesi de büyük önem taşır. Bu iplik türü için de F ve G gibi küçük tığlar kullanılmalıdır.

"Kroşe Pamuğu" numaralarla tanımlanan farklı bir kalınlıkta gelir: 10 numara en popüler boyuttur. Bu pamuklu iplikler dantel veya işlemeler gibi çok ince çalışma gerektiren projelerde kullanılır. Bu tip projeler için tamamen farklı bir tığ seti kullanmalısınız: bunlar genelde (alüminyum yerine) "çelik" olarak ifade edilen gümüştürler ve A, B, C gibi boyutlarda ve 1 gibi numaralarla kullanılırlar.

Diğer "iplik" türleriyle, kroşe yapılacak malzemenin şeritler halinde kullanılmasını gerektiren veya 2 yünlü iplik telinin aynı anda tutulmasını gerektiren projelerde çalışırken (genellikle zarif bir renk katmak için 2 rengin birlikte kullanılması) çoğunlukla plastikten yapılma N, Q veya P gibi büyük ebatlı tığlar kullanılır.

Patron Ölçüsünü Kontrol Etmeyi Unutmayın:

Özellikle elbise, terlik veya potin gibi çalışmaların patronları kontrol edilmelidir. Yünlü atkı çalışırken eğer son halinin büyüklüğü fazla bir önem taşımıyorsa fazla sıkı kontrole gerek yoktur. Ölçüyü kontrol etmek için projeye başlamadan önce ayrı bir işin parçasını ilmekleyin, bu genelde 20 ilmek civarı ve 10 ila 15 sıra yüksekliğinde olur, ardından çalışmanın iç kısmındaki sıralardan başlayarak ölçün (kenarlar her zaman tam doğru olmayabilir), son olarak bu ölçüyü patron ölçüsüyle karşılaştırın. Eğer sizin yaptığınız parça daha büyükse, daha küçük ebatta bir tığ kullanın (bir harf kodu daha aşağıda - örneğin I tığından H tığına geçin) ve ölçmek için başka bir parça çalışın. Eğer sizin yaptığınız parça daha küçükse, daha büyük bir tığ kullanmaya geçin (örneğin H tığından I tığına) ve yeni bir parça çalışın. Ölçü ile ilgili direktifler, size ölçülen ilmekleri belirtecektir - örneğin 10 çk ve 4 sıra = 2 inç (yaklaşık 5cm) gibi. Bunun anlamı 10 adet çifte kroşe = 2 inç, ve bu çiftli kroşe sıralarının 4'ü = 2 inç. Bazı durumlarda ölçü direktiflerinde "patron içinde" ifadesi yer alır, ki bunun anlamı, söz gelimi ana patronda deniz kabuğu şekli ilmek atın deniyorsa, bu patronda çalışılacak ilmekleri, bedeni test etmek için kendi parçanıza uyarlamanız gerektiğidir.