El Emeği Göz Nuru ÖRgüleRimizle Sizlerleyiz..

20 Aralık 2008 Cumartesi

Dantel İşi İpuçları

Uçlardan örme: örgüye başlamadan önce yumağın baş ve sonunda 6 inçlik (yaklaşık 15cm) bir iplik parçası bırakın. Ardından bir dikiş iğnesi kullanarak gevşek ucu, önceki ilmiklerin içinden ve çevresinden geçirin.
Eğer belirli bir beden için yapıyorsanız mutlaka bir desen testi yapın.

Desen ilmeğinde bir test karesi yapmak için iplikle 4 inçlik (yaklaşık 10cm) bir kare yaptıktan sonra bağın içinde 2 inçlik (yaklaşık 5cm) bir kare yapılmalıdır. Ölçümü cetvelle yapılmalı kesinlikle bir mezura kullanılmamalıdır. Bir inçteki (yaklaşık 2,54cm) ilmiği sayın ve önceki denemede belirlediğiniz sayıyla karşılaştırın. Eğer çok fazla sayıda ilmik varsa daha büyük boy bir tığ almanız gerekecektir, eğer çok az sayıda ilmik varsa daha küçük bir tığ kullanmanız gerekecektir.

Bir proje için kareler yaparken bir mukavva veya ince bir plastik üzerine (delikli malzeme çok işe yarar), karenizin bitmiş haliyle aynı boyda bir patron hazırlayın. Bu, örgüyü kontrol etmeniz için kullanışlı bir araç olacağı gibi karelerinizin aynı boyutta olmasını da sağlar.

Boncuklu kroşe: ipliğe boncuk dizmek için birçok farklı yol vardır

1.İplik kullanırken yaklaşık 200 küçük boncuk dizebilirsiniz, aksi halde elinizde karmakarışık bir kalabalık oluşur.

2.Boncukları ipe dizerken, birçok tuhafiyecide bulabileceğiniz esnek bir boncuk iğnesi kullanın. Veya bunun yerine bir diş temizleme ipliği de kullanabilirsiniz, bu özellikle küçük boncukların tamamında kullanılabilir.

3.Bir başka yol da ipliğin ucuna yapıştırıcı sürüp kurumasını beklemektir. Ancak, yapıştırıcı kuruyana kadar beklemeniz gerekeceğinden ve dahası her 200 boncukta bir, yeni bir yapıştırıcı sürmeniz gerekeceğinden bu metot pek uygun değildir.

4.Bütün ailenizin eşinizin, çocukların, büyükannenizin, en yakın dostunuzun bu boncukları sizin için ipe dizmesini isteyebilirsiniz!

5.İPLİK: Her ihtiyacınız olduğunda esnek bir boncuk iğnesi kullanmanızda fayda vardır. Diş temizleme ipliği de kullanılabilir ancak çok kısa sürede kopması muhtemeldir.

6.Küçük boncuklar: Tığınızı çalıştığınız en son halkada tutup tığın içinden bir küçük boncuk geçirin ve boncuğa doğru bir halka yapın, ardından bir sonraki ilmiğe geçerek devam edin. Boncuğun içinde ve dışında kolayca kayabilen bir tığ kullanmanızda fayda vardır. Kroşe için genelde daha büyük bir tığ kullanıp, arkasından daha küçük bir tığla boncuğu içinden geçirebilirsiniz.