El Emeği Göz Nuru ÖRgüleRimizle Sizlerleyiz..

17 Ocak 2009 Cumartesi

Pirinç örgüden atkı ve şapka nasıl örülür??

YAPILIŞI
KAŞKOL YAPIMI:
9 numaralı şiş ile 30 ilmek başlayalım ve 3 sıra 1/1 lastik örgüden sonra ters ve düz ilmekleri 2 sırada bir yer değiştirerek 120 cm pirinç örgü yapalım. son 3 sıramızı da 1/1 lastik ördükten sonra bir defada keserek bitirelim
YAKA:65 ilmek başlayalım ve 5 sıra lastik örgüden sonra 10 cm pirinç örgü uygulayalım ve bir seferde keselim.
DİKİŞ.
yaka parçasının yan dikişini kapatalım. kaşkolün ortasına lastik örgü bulunan kısmın dikişini getirelim ve yakanın yarısını kaşkola tutturalım. kaşkolün 2 ucuna ise yaklaşık 12 cm uzunluğunda püskül takalım.

GENİŞ KENARLI ŞAPKA YAPIMI:
9 nolu şiş ile 55 ilmek atarak başlayalım ve8cm(11sıra)düz örgüden sonra eksiltmelere başlayalım. örgümüzü 11er ilmeklik 5eşit parçaya böldüğümüzü düşünelim. her düz yüzde ve her 11 ilmeklik parçanın başlangıcında 1er ilmek keselim ve bu işlemi 4 defa tekrarlayalım. toplam ilmek sayımız 35olmuştur ve elimizde 7şer ilmeklik 5parça bulunur. 35 ilmekten sonra eksiltmelerimizi hızlandıralım ve her yüzde eksiltme uygulayarak toplam 1Oilmeğimiz kaldığında ise ilmeklerimizin içinden tığ ile ip geçirerek büzelim. beremizin arka dikişini yaparak şapkamızın tepe kısmını tamamlamış oluruz.

KENAR.
15 nolu şiş ve 2 kat ip ile 45 ilmek atalım ve 50cm 1/1 lastik örgüden sonra bir defada keserek kapatalım.
DİKİŞ.
lastik kenarın 2 yanını dikelim ve daha önce dikmiş olduğumuz tepe kısmına dikişleri aynı hizaya gelecek şekilde tutturalım. lastik kısmı yuvarlayarak şapka kenarımızı oluşturalım.

Alıntı