El Emeği Göz Nuru ÖRgüleRimizle Sizlerleyiz..

20 Aralık 2008 Cumartesi

Kurdele nakışıyla harikalar yaratın

Son yıllarda çok popüler olan kurdele işleme tekniğini, evinizin her köşesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Havludan terliğe, telefon defterinden masa örtüsüne kadar pek çok eşyanızı renk renk kurdelelerle süsleyip, evinize farklı bir tarz katabilirsiniz. Hatta kurdelelerinizle yaptığınız çalışmaları uygun kumaş ve aksesuvarla birleştirerek gözalıcı tasarımlar da oluşturabilirsiniz. Zor görünmesine rağmen şablonlar doğru takip edildiğinde nakışlar rahatlıkla uygulanabiliyor.

İşlem basamakları
1. Fransız düğümü tekniği: Çiçeğinizin tohumlarını yapmak için 4 mm genişliğinde koyu lila kurdeleden 50 cm kesin. İğneye takıp, kurdele düğümü atarak kurdeleyi kumaşın altından üstüne geçirin. İğneyi kumaşa dik bir şekilde getirip kurdeleyi iğnenin üzerinden bir kez dolayıp, iğneyi kurdeleyi çıktığınız kumaşın başlangıç noktasında geri batırıp yavaşça çekin. Böylece Fransız düğümü yapmış olacaksınız.

2. Sap işi tekniği: Yeşil 4 mm kurdeleyi kumaşın üzerine çıkartıp, saat yönünde bükün. Diğer taraftan da nakış iğnesine taktığınız muline ile gözükmeyecek şekilde tutturun.

3. Çapraz iğne tekniği: 4 mm açık lila kurdeleyi 30 cm kesin. Kurdeleyi iğneye takın ve kurdele düğümü atın. Kurdeleyi kumaşın altından üstüne geçirin ve yarım cm karşısından kumaşa geçirip, yavaşça çekin. Aynı hareketi karşıdan karşıya geçirip kurdeleyi şekilde görüldüğü gibi çaprazlayın.

4. Lazy Dasiy tekniği: 4 mm genişliğindeki lila kurdeleyi 30 cm uzunlukta kesip iğneye takın. Düğüm atıp kumaşın üzerine çıkın. Çıktığınız aynı noktanın yanına batıp 1 cm ilerisinden kurdeleyi ortalayın, kurdelenin ilerisinden batıp yaprağı tamamlayın.

5. Düz iğne tekniği: 4 mm genişliğindeki koyu lila kurdeleyi 30 cm uzunluğunda kesip iğneye takın. Düğüm atıp kumaşın üstüne çıkın. Yarım cm kadar ilerisine batıp yaprağı tamamlayın.

6. Japon iğnesi tekniği: Kurdeleyi alttan üste geçirip 1 cm ileriye uzatıp kurdelenin ortasından batarak alttan çekin. 4 mm genişliğinde yeşil kurdele kullanın.

7. Pedli düz iğne tekniği: 4 mm genişliğinde koyu lila kurdeleyi düz iğne tekniği şemasında gördüğünüz şekilde yapın. İkinci defa üzerinden geçerek işlemi tekrarlayın.

8. Dekoratif örümcek gül tekniği: İki kat muline iğneye geçirip beş adet çubuk atın. Bu çubukların ortasına bir tane kolonial düğüm atın. Daha sonra 4 mm sarı kurdeleyi iğneye geçirin ve kumaşın altından kolonial düğümün hemen yanından üste çıkın. Çubukların birini altta bırakıp, diğerini üste alın saat yönünde dönüp çubukların sonuna kadar hareketi devam ettirin. Böylece dekoratif örümcek gülünüz ortaya çıkmış olacak.

9. Kolonial düğüm tekniği: İğneyi kurdelenin altından arkaya doğru dolayın ve kurdelenin üzerini kaplayarak iğnenin uç kısmının altından başlayarak 8 şeklini oluşturun. Böylece kolonial düğüm işlemini tamamlamış olacaksınız.

10. Dekoratif Lazy Dasiy tekniği: Lazy Daisy tekniğinde yaptıklarınızı aynen tekrar edin, yaprağın tam ortasına da düz iğne tekniği çalışın.

* Malzemeler: Dekoratif kutu, desen transfer edilmiş kumaş, desene uygun renkte ve genişlikte ipek kurdeleler, kurdele genişliğine uygun 2 adet şönil iğne, muline iki boy koton iplik, ucu küt keskin makas